петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИД РАЗРУШИХА ДРЕВЕН ГРАД В ИРАК

      Древният град Хатра в Северен Ирак е бил разрушен от екстремисти от джихадиската групировка „Ислямска държава“ . Това е поредната атака на терористите срещу културното наследство на страната.
      Джихадистите са взривили с експлозиви останките от древна Хатра и артефакти, съобщи ръководителят на катедрата по археология в Мосулския университет Хамед ал Джабури.
      От ЮНЕСКО остро осъдиха разрушаването на древния град, а генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че разрушаването на Хатра е “повратна точка в ужасяващата стратегия на водената в Ирак чистка по верски признак.”
      Градът, който е част от световното наследство на организацията,се намира на около 110 километра северозападно от Мосул, който де факто е столицата на „Ислямска държава“ в Ирак. Градът, който е основан през трети век преди Христа, е известен с храмовете си. Разрушението се случва два дни след като иракското правителство обяви, че джихадистите са сринали с булдозери древния град Нимруд в северната част на Ирак.
      Междувременно нигерийската ислямистка групировка „Боко харам“ се е закле във вярност на джихадисткото движение „Ислямска държава“. Това стана ясно от аудио запис, публикуван в туитър страницата на лидерът на „Боко харам“ Абубакар Шекау, предава Франс прес
      Посланието е на арабски, но е придружено от субтитри на френски и английски език. За момента не може да се провери автентичността на записа, но водачът на „Боко харам“ ясно се идентифицира в него.
      „Обявяваме верността си към халифа, когото ще следваме и на когото ще се подчиняваме във времена на трудности и на разцвет“, се казва в записа, цитиран от Ройтерс. В него Шекау призовава „мюсюлманите навсякъде да се закълнат във вярност към Халифа“.
      Ал Кураши е по-известен с името Абу Бакр ал Багдади. През юни 2014 г. той провъзгласи халифат на територия, обхващаща части от Сирия и Ирак.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ