петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС ПОЧИТАМЕ ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

      На днешната дата през 1942 г. депортирането на стотици евреи от България към концлагерите е спряно от тогавашното правителство на страната ни.
      10 март е обявен за Ден на Холокоста и пострадалите от престъпленията срещу човечеството.
      В почит към жертвите от масовото избиване на евреи през Втората Световна война, днес пред паметната плоча до Народното събрание беше прочетен молебен за техните души.
      Посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз напомни, че уроците от Холокоста все още се учат и не бива да забравяме за това престъпление.
      Жертвите на Холокоста бяха почетени с едноминутно мълчание и венци от посолствата на Израел, Косово, САЩ, Туция, Гърция и Великобритания. На церемонията присъстъваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и министърът на образованието Тодор Танев. С венци беше отдадена почит и от министър-председателя Бойко Борисов, ПГ на ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ и РБ.
      Своето уважение към паметта на загиналите евреи изразиха и децата от 149-то СОУ „Димчо Дебелянов“.
      По-късно през деня в зала „Света София“ беше прожектиран и българо-израелския филм „Пътят към Коста дел Маресме“, който събра ученици и учители, решили да се запознаят с изкуството, което се създава и до днес за Холокоста. Гост на събитието беше председателя на парламента – Цецка Цачева.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ