петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗЪМ

      От Министерство на правосъдието (МП) подчертават, че новият проектозакон е изготвен в максимално кратки срокове. Задачата за неговото създаване е възложена на 27 февруари.
      Основна задача на новия проектозакон за защита срещу тероризъм е да се осигури адекватна на условията наказателноправна рамка.
      В съдържанието на предложените допълнения към Наказателния кодекс (НК) влизат редица мерки, които целят да се ограничат потенциалните заплахи. Те варират от ограничаване на свободното движение на лица, които подготвят, планират и участват в терористични актове до подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което сътрудничи на терористични формирования.
      Създадтелите на новите текстове са помислили и за криминализиране на онези компютърни престъпления, които прерастват в кибертероризъм. Като застрашаващи обществената сигурност са категоризирани и предварителни дейности, които целят извършване на терористични престъпления в чужбина, като преминаване на границата с такова намерение. 
      Според готвените нови промени участието в терористични обучения се счита за престъпление и ще бъде наказвано от закона. При доброволно и пълно съдействие на властите от страна на обучаваните те няма да бъдат наказвани.
      Във вариантите на проектозакона е разгледана и възможност за реализиране на престъпна дейност от чужденци. При тях към настоящия момент по общото правило не би се прилагал българския НК.
      С оглед на предотвратяване на пропагандата към престъпни посегателства на религиозна или политическа основа също са предложени изменения и наказания.
      Проектът на новите промени на НК е достъпен на страницата на Министерство на правосъдието на адрес :http://www.justice.government.bg/117/7316/

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ