петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      НАВОДНЕНИЯТА ПОРАДИ СНЕГОТОПЕНЕТО ЗАПОЧНАХА

      В община Съединение и 10 пазарджишки села положението е критично. Подпочвената вода, в комбинация с новите валежи, наводни стотици къщи, земеделски терени и улици. Кметове, служители на Областната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ и местните хора са мобилизирани за справяне със ситуацията.

      В община Съединение са наводнени над 100 къщи, а вчера е отводнено училището. Водите избиват постоянно, тъй като нивото на подпочвената вода е много високо. Отделно от това постоянно вали, а се оттича вода и от снеготопене.
      В общината под вода са приземни етажи, избени помещения и дворове. Хората се опитват със собствени сили да се справят, но ситуацията остава сложна.
      Започнало е спешно почистване на отводнителните канали на над 10 км съоръжения, но заради калния терен придвижването на тежка техника е затруднено и тя не може да работи, съобщава кметът на Съединение Георги Руменов.
      Язовирите в района – “Точиларци“, „Драгойново“ и „Найдено Герово“ преливат контролирано. В река Потока има наличен свободен обем, за да се поемат високите води. 
      В момента в общината няма пряка опасност за хората и се прави всичко възможно, за да се предотвратят нови наводнения, по думите на кмета на Съединение.
      От Областната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ съобщават за избила подпочвена вода и наводнени къщи, улици и земеделски земи в 10 пазарджишки села. Наводненията се дължат на високите подпочвени води и започналото снеготопене. Сред засегнатите села са Главиница, Мокрище, Добровница, Огняново, Хаджиево. В село Мало Конаре са наводнени училището, котелното помещение на детската градина и избените помещения на много къщи.
      При наводненията в Пазарджишко са залети и земеделски площи в землищата на селата. Максимално напоената земя не може да поеме повече влага, а снеготопенето е едва в начална фаза.
      В село Виноградец приземните етажи на всички къщи са наводнени, по думите на кмета Елинка Благова. Водата е от 30 см до на метър. Независимо от изпомпването и усилията водата се връща обратно. Най-пострадали са кметството и местното читалище, което почти е паднало. Нивите на село Виноградец са под вода.
      Според Благова липсата на отводнителни канали по полето е причина за тези наводнения, тъй като съоръженията са изоставени и разграбени.
      Равнинната част на Пазарджишкия регион е застрашена и от други наводнения, след като снегът по високите части на Родопите започне да се топи интензивно. Затова областният управител Трендафил Величков е разпоредил кметовете да наблюдават нивата на реките и язовирите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ