петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЦИКЛОН УДАРИ АРХИПЕЛАГА ВАНУАТУ

      Мощен циклон от пета категория, носещ името Пам, удари архипелага Вануату в южната част на Тихия океан. Бедствието причини сериозни щети. Бюрото на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че се опитва да потвърди информациите за 44 загинали.
      Комуникациите в почти целия район са прекъснати, а според спасителните служби ще са нужни часове преди да се създаде ясна представа за ситуацията. Циклонът засегна и Соломоновите острови в Тихия океан.
      „Той може да се окаже една от най-страшните природни катастрофи в историята на Пасифика”, заяви представителката на УНИЦЕФ в Нова Зеландия Вивиен Майдаборн.
      Циклонът премина през главния остров на Вануату, където живеят над 65 000 души и редица други острови на юг, където живеят 33 000 души.
      Скоростта на поривите на ветровете в епицентъра на циклона достига 270 км/час (75 метра/сек), предаде ТАСС. Там продължава движението си от север на юг със скорост около 15 км/час към Нова Зеландия.
      Вануату е малка тихоокеанска страна на 83 острова на архипелага Нови Хебриди североизточно от Австралия. Населението й е около 260 000 души.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ