събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      НАТО НЯМА ДА СЕ НАМЕСВА В КОНФЛИКТА В ИЗТОЧНА УКРАЙНА

      НАТО не смята да се намесва в конфликта в Източна Украйна. Това заяви за телевизия „Скай нюз“ генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
      Той е категоричен, че Украйна не е член на НАТО и в това се състои разликата между нея и членовете на алианса, защото гаранцията за сигурността обхваща само тях.

      Той допълни, че се оказва на Украйна мощна политическа подкрепа, практическа помощ, съдействие за реформите в отбраната и повишаване способността й за самостоятелна защита.
      Най-важното за момента е да се изпълняват Минските споразумения за съблюдаване на режима на прекратяване на огъня, изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия и гарантирането, че това става под наблюдение.
      Припомняме, че вчера Съветът на ЕС удължи с още шест месеца санкциите заради „посегателството над суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна“. Решението е свързано с решението на Съвета на ЕС по външни работи от края на януари. Засегнатите от тези санкции са 150 лица и 37 организации.
      С удължаването на срока им на действие санкциите остават в сила до 15 септември.
      Ситуацията в Украйна не е идеална, но е по-добра, отколкото преди сключването на споразумението от Минск, заявиха външните министри на северните и балтийските страни и Вишеградската четворка, които се срещнаха в Словакия вчера, предаде Франс прес.
      Припомняме, че споразумението от Минск беше подписано на 12 февруари с посредничеството на германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, в присъствието на руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко.
      Конфликтът с проруските сепаратисти в Източна Украйна доведе до смъртта на над 6000 души за 11 месеца, повечето от жертвите са мирни граждани.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ