петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      18 000 ЖАЛБИ ОТ ПОТРЕБИТЕЛИ ЗА 2014 Г.

      През последните години жалбите и сигналите на граждани многократно са се увеличили. За миналата година те са над 18 000. Това стана ясно от годишния доклад на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Данните бяха представени днес, 15 март, когато е Световният ден на потребителите. Денят се отбелязва за 32-ри път, откакто е бил обявен като такъв от ООН.

      Правото на безопасност, на информация, на избор и да бъдеш чут са основните права на потребителите, формулирани още преди 53 години, припомня Комисията за защита на потребителите.
      Комисията е установила и 112 нелоялни търговски практики за 2014 г., като е наложила и санкции за тях. През изминалата година комисията е работела и в посока информираността на гражданите. Главният секретар на комисията Иван Бъчваров припомни, че от средата на миналата година онлайн потребителите вече имат повече права. Като например, всеки може да връща неодобрената от него стока в срок от 14 дни, а не както беше преди – в 7 дни.
      По темата се включиха и от Асоциация „Активни потребители“ в лицето на Богомил Николов. Той сметна, че Националният съвет за защита на потребителите не е заседавал вече от 9 години. По думите му именно това е мястото, където трябва да може мотивирано да се представят проблемите на потребителите и да се намират политики с участие и консенсус на всички страни.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ