събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      БУТАФОРИЯ ЛИ СА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НИ ПАМЕТНИЦИ?

      Обвиненията на проф. Божидар Димитров за работата ми са неоснователни, заяви проф. Тодор Кръстев, експерт на ЮНЕСКО в студиото на БТВ.
      Димитров е идеологът на строителството на бутафорно историческо наследство. Причината е, че българските артефакти са основи, останали са части, а неговото желание е да се доизградят до керемида, до покрив. Той смята, че с европейските фондове ще се изградят и ще станат интересни, но както Колизеума и Пантенона не са изградени до край, така и у нас няма нужда от това, заяви проф. Кръстев. Тези две сгради не са реставрирани докрай, както твърди Димитров.
      Ако се прави допълнителна част, която се доизгражда, то трябва да бъде обоснована по документи. Неправилно са изградени крепости Белчин, Цари Мали град, сгради в Несебър. Всичко това е измислица. Аз го наричам бутафория, това е измама, лъжа. Те са пълна измислица, няма документи за това как е изглеждал оригиналът, допълни той. Белчин например е изградена с плексиглас. Не може да става и дума за някаква автентичност.
      Зад това се крият политически и икономически интереси. За да не пречат експертите Димитров иска да бъдат одобрени от политиците, за да няма дискусии.
      Димитров атакува не аргументите, а аргумента, той е слаб, подчерта професорът.
      Естественият въпрос е да се намери алтернативата, не да се оставят в руйни, но и не подхода на Димитров, който е неправилен, заключи Кръстев.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ