петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЦИКЛОН ОПУСТОШИ ВАНУАТУ

      Президентът на Вануату Балдуин Лонсдейл потвърди, че в столицата на страната Порт Вила загиналите са 6 души, а над 30 са ранени. Около 90% от домовете на главния град в островната държава са разрушени.
      За сега официалните лица се затрудняват да определят мащаба на разрушенията, тъй като не разполагат с пълни данни. Те очакват броят на жертвите от 8 души да се повиши, но се надяват да не е голям.
      Правителството на Вануату е обявило бедствено положение. А след призива на президента Балдуин Лонсдейл с хуманитарни помощи се отзоваха Австралия и Нова Зеландия.
      Според думите на координатора по бедствията на островната държава комуникациите извън рамките на Порт Вила са невъзможни. От това, което се вижда разрушенията са мащабни, електропроводите и телефонните линии са прекъснати.
      По думите на Хло Морисън, координатор на организацията „Уърлд вижън“, цели села са унищожени в отдалечените райони на Вануату. 
      „Пам“ продължава движението си на юг и се приближава към Нова Зеландия. Силата на циклона намалява. От пета максимална степен на мощност той вече е преведен в ранг „бивш тропически циклон“. Скоростта на вятъра, която първоначално надвишаваше 300 км/ч. също е отслабнала значително.
      Тази сутрин в много райони на новозеландския Северен остров скоростта на поривите на вятъра са достигали до около 144 км/ч. Няколко района на острова са наводнени от проливни дъждове и властите са евакуирали местните жители.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ