понеделник, 23.09.24
21.8 C
София
25 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА РАШИДОВ

      Родители и учители продължават да настояват сградата на НГДЕК „Константин Кирил Философ“ да бъде в центъра на София. Искането е продиктувано от наложеното разпореждане на Министъра на културата Вежди Рашидов децата да бъдат преместени в ремонтираната сграда в Модерно предградие.
      Възникналите спорове за мястото на учебното заведение предизвикаха протести и оставки от страна на преподавателите. Родителите се обявиха в подкрепа на учителите, като изразиха недоволството си от далечното разстояние, на което се намира подновената сграда от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и основните музеи в града.
      По думи на Абаджиева 38 учители все още не са оттеглили оставките си.
      Преди започване на ремонтните дейности през 2013 година учениците са преместени в 13-то СОУ с решение на Общинския съвет, който предоставя сградата в центъра за период от 10 години. След приключване на реконструкциите обаче, от министерството вземат решение да изместят децата в Модерното предградие. По думи на учителите, заповедта цели 13-то СОУ да бъде оставено свободно, за да бъде превърнато в българския Лувър.

      От училищното настоятелство поставят под въпрос и качеството на ремонта по Модерното предградие, като заявиха, че той е нецелесъобразен и руши стенописи, които са културно дарение на учебното заведение. Под съмнение беше поставена и безопасността на района, както и на самото училище , в което по думи на Абаджиева, все още се съдържа азбест, опасен за здравето и на деца, и на преподаватели. Ремонтните дейности възлизат на 1,700 млн. лв.
      Родители и учители заплашиха с искане оставката на Рашидов ако проблемът с гимназията не бъде решен.

      Според учители се оказва непрестанен натиск върху директора на учебното заведение Мария Папазова затова тя да бъде пасивна в спора.
      От своя страна Министърът на културата заяви в интервю, че решението не подлежи на промяна и ако родителите не са съгласни с него, могат да преместят децата си в други училища в града. Той отрече да е имало протести или оставки от страна на преподавателите в гимназията.
      Оставките обаче са факт и по думи на учителите, те няма да бъдат оттеглени докато исканията им не бъдат уважени. Те заявиха още, че ще продължат борбата си за мястото на гимназията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ