петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      „ТУРСКИ ПОТОК“ ПРЕД ПРОВАЛ?

      Проектът „Турски поток“ е възможно да бъде провален, съобщава турският вестник „Комерсант“.  Причината за това е, че все още няма развитие по  преговорите за понижаването на цената на руския газ за южната ни съседка, а   проблемът за това е в транзитните такси.
      „Газпром“ и турската компания „Боташ“ не могат да решат към кой компонент от формулата за цената трябва да се прилага отстъпката от 10,25 процента. Това е и причината бъдещата реализация на по-мащабните политически договорености между Москва и Анкара да бъдат под въпрос.
      Днес вестник „Хюриет“ излезе също със заглавие, че преговорите между „Газпром“ и „Боташ“ са под заплаха от провал. Според изданието, което цитира експерти, Турция задържа издаването на разрешение за неговото начало.
      Припомняме, че в началото на февруари турският министър на енергетиката Танер Йълдъз каза, че двете страни са се договорили за понижаване на цената на газа за „Боташ“ с 10,25 на сто, но за месец и половина двете компании така и не подписаха анекс към договора.
      Русия иска намалението да се отнася за договорната цена,  а Турция – за базовата. Според „Комерсант“ разликата при двата варианта е само няколко долара на хиляда кубически метра газ. При очаквания ръст на цената на петрола обаче ефектът ще стане значителен.
      Припомняме, че отстъпката от цената беше част от миналогодишните политически договорки между Москва и Анкара за прокарването на газопровода „Турски поток“. Проектът е с капацитет до 63 млрд. куб.м годишно. До решението за строителството му се стигна, след спирането на  „Южен поток“, който трябваше да преминава и през България.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ