петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗТРЕБИТЕЛИ НА НАТО ГОНЯТ РУСКИ БОЙНИ САМОЛЕТИ

      Изтребителите Тайфун, за охрана на въздушното пространство на Балтика, на 17 март са вдигнати във въздуха, за да прихванат четири Су-27, два Ан-26 и един Ан-12, съобщават латвийските военни, цитирани от РИА Новости.
      Латвийските военни заявяват, че изтребителите на НАТО са излетели във въздуха, за да прихванах самолети на Военно въздушните сили на Руската федерация.
      Балтийските страни не разполагат със самолети, подходящи за въздушно  патрулиране, затова от април 2004 г. (след влизането им в НАТО) защитата на тяхното въздушно пространство на ротационен принцип се поема от самолети на страните участващи в Северноатлантическия алианс.
      В съобщение, публикувано в микроблога на латвийската армия в Twitter, се съобщава, че „изтребителите Тайфун, които охраняват Балтийското въздушното пространство на 17 март са вдигнати, за да прихванат четири изтребители Су-27, два самолета на транспортната авиация Ан — 26 и един военнотранспортен самолет Ан-12.“
      Съобщения за подобни инциденти се появяват в Twitter на Военните сили на Латвия регулярно. Изтребителите Тайфун са излитали, за да прихванат Ил-20 на Военно въздушните сили на Руската федерация на 13 и 27 февруари, а също и на 10 март. По-рано на 3 и 6 февруари изтребителите на Северноатлантическия алианс са вдигнати под тревога във въздуха, след като над Балтийско море е засечен руски военнотранспортен самолет Ил-76 и един Ил -38.
      Министерството на отбраната на Русия многократно е заявявало, че всички полети на руските ВВС се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да се нарушават границите на други държави.
      По-рано от НАТО заявиха, че има активност на руските ВВС в европейското въздушно пространство и по-специално над Балтийско море. Главнокомандващият на ВВС на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев нарече подобни новини и съобщения „пълнеж“, който е предназначен да отклони вниманието от капацитета на силите на НАТО в близост до границите на Русия.
      Във връзка със ситуацията около Украйна, НАТО предприе серия от мерки, които се  обясняват с необходимостта да се гарантира сигурността на страните участнички. Засилени са мисиите на патрулите по въздух над балтийските страни, самолети с радарно оборудване правят редовни полети над Полша и Румъния. Освен това допълнителни кораби на НАТО са разположени в района на Балтийско море и Средиземно море.
      Самолети на НАТО са излитали за прихващане на бойни самолети на Русия 400 пъти през 2014 г., по думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ