четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЧАСТИЧНО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ НАД СОФИЯ

      Затъмнението започна точно в 10:42 минути. Най-пълната му фаза беше в 11:49:05. Днес луната скри 53% от слънчевия диск за повече от 2 часа.
      Луната измества слънцето от небослока за първи път през 2015 година. Това затъмнение е най-голямото в България от 1999 г. Според учени то ще е и най-пълното и за следващите 10 години. В една астрономическа година има между две и пет такива явления, които не могат и не трябва да се гледат с просто око. За да наблюдавате явлението са ви нужни специални защитни очила, предпазващи зрението ви от неблагоприятните лъчи. Софиянци с любопитство се насладиха на интересния феномен от градинката на НДК.
      Затъмнението се наблюдава и във Варна и Бургас с различна видимост – от 48 до 50% покритие на слънцето. Астрономическото явление днес беше над много страни от Европа. Максималната му фаза и най-дълга продължителност беше в Атлантическия океан на около 260 километра от Фарьорските острови. Там пълното затъмнение продължи 2 минути и 47 секунди, а частичното – 4 часа и 10 минути. Лунната сянка пребори слънцето и в Норвегия, където най-силно беше забелязано над архипелага Шпицберген.
      Повече информация за природната атракция научихме от експертът по астрологически науки Петър Гулев.
      Следващото пълно слънчево затъмнение в страната ще бъде през 2081 г над Варна., а от София такова може да се види едва през 2487 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ