петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС НИ ОТПУСНА ПАРИ ЗА ГАЗОВА ВРЪЗКА

      Темата за газовия хъб стои на масата пред всички, в това число и на бюрото на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще се работи доста активно по нея. Това потвърди министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата си в Брюксел по повод заседанието на Европейския съвет.
      Лидерите на държавите-членки на ЕС са подкрепили и създаването на механизъм за съгласуване на газ между страните и Европейската комисия за внос на природен газ. Става въпрос за съгласуване на всички споразумения за внос на газ, които могат да окажат влияние върху енергийната сигурност на Съюза.
      По отношение за проблемите в България около договори без прозрачност, Борисов заяви, че страната ни сама си е била виновна, тъй като обществените поръчки, които се проведоха по „Южен поток” е нямало как да минат в Европа. По думите на премиера, ако поръчките са били проведени правилно и прозрачно, „Южен поток” нямало да изпадне в такова състояние. Премиерът ни заяви, че страната ни е пример в много отношения и изрази подкрепата на страната ни за повече прозрачност.
      На заседанието на Европейския съвет в Брюксел е бил повдигнат и въпросът за новите санкции срещу Русия. Борисов изтъкна, че решението, което е било взето е общо и изрази надежда, че Руската федерация ще прекрати бързо конфликта в Украйна, за да може държавите да се върнат в нормалните си отношения.
      Борисов заяви, че има предложение България да участва в инвестиционния фонд със средствата, които страната ни не е усвоила, тъй като тези пари така или иначе са били отделени за България от ЕС. Премиерът заяви и че до края на май всички еврокомисари ще са на посещение в София.
      Всички решения, резултати и стъпки за създаване на Енергиен съюз ще бъдат представени през декември на Срещата на ЕС.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ