четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕК УСКОРЯВА РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ БЕХ

      Европейската комисия придвижва напред разследването срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ). То се води за злоупотреба с господстващо положение на националния пазар на газ. Днес на холдинга и дъщерните му дружества, които също са обект на разследването, са били изпратени възраженията на Еврокомисията срещу пазарните им практики.

       Обвиненията къмБЕХ и неговите дъщерни дружества са, че те са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос. Това са опасенията, които има комисията.

      Еврокомисарят за конкуренция Маргрете Вестаге уточнява, че антитръстовите правила на ЕС са важен инструмент за допринасяне за европейския енергиен съюз

      Трябва да премахнем препятствията, за да могат гражданите и бизнесът в ЕС да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките, допълва тя.

      За да се конкурират на българките пазари на доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ.

      Комисията трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп, добавя тя.

      Ако подозренията за нарушаване на антитръстовите правила се потвърдят, може да последва сериозна финансова санкция. Ако докаже нарушение, Европейската комисия може да забрани съответните пазарни практики и да наложи глоба в размер до 10 на сто от годишния оборот на дружеството.

      Разследването на дейността на БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ се води от юли 2013-а. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ