неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИСКРОВ СЕ ОТЧЕТЕ ЗА КАЗУСА КТБ

      Днес беше първото заседание на временната анкетна комисия, която трябва да изясни фактите около фалиралата КТБ. На заседанието беше изслушан управителят на БНБ Иван Искров. Той съобщи, че до този момент са изплатени  всички депозити в Корпоративна търговска банка. По негови думи няма напрежение в българската банкова система и тя си работи спокойно.
      По време на изслушването той даде отчет как е действала БНБ  от поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни 2014 г. до този момент и обясни как се е осъществявал банковият надзор от БНБ. Искров се обърна към депутатите от комисията и ги помоли да му направят подарък за рождения ден, като изберат нов управител на БНБ. Той отказа категорично да остави БНБ без управление и припомни, че в света има банкова криза.
      Припомняме, че новосъздадената комисия за КТБ обмисля законови промени, които да разрешат сваленето от поста управител Иван Искров. Първоначално той каза, че ще даде оставка след разрешаването на казуса КТБ. По-късно обаче той се отметна от решението си, като обясни, че ще подаде оставка единствено и само ако политическите партии в парламента стигнат до консенсус и решат кой ще е новият управител на БНБ. А оставката на Искров продължава да се иска и от управляващите и от опозицията.
      По-голямата част от материалите, които комисията е изискала от Искров, той не е успял да предостави, защото са в прокуратурата и са банкова и следствена тайна. Той също така обвини комисията, че е малко позакъсняла да изяснява фактите около КТБ.

      В своя защита Искров подчерта, че банковият надзор е изцяло в правомощията на един от подуправителите на Централната банка. Единственият документ, който се гледа от Управителния съвет на Централната банка, е докладът за състоянието на банковата система. В него се поставя акцент върху състоянието като цяло, подчерта Искров и добави, че никога през последните 10 години КТБ не е поставяна като банка с някакви проблеми в тези доклади.

      Искров беше категоричен, че БНБ е направила всичко възможно банката да отвори врати на 21 юли, но политическите сили не са постигнали съгласие. Тъй като не е бил приет нужния закон, БНБ е продължила да действа по съществуващото законодателство и така се е стигнало до отнемане на лиценза на банката.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ