неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      БЛАГОВЕЩЕНИЕ Е !

      Днес целият християнски свят празнува Благовещение, смятан за един от най-големите празници. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с
      пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля . Поверието днес гласи, че задължително трябва да станем рано и да излезем сити от дома си, със метална паричка в джоба. Защото, ако закука кукувица, цяла година ще ни върви.

      Библията разказва, че на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. Утвърден е от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл.
      Други вярвания за този ден гласяТ, че, ако видим щъркел, който не лети, а лежи или ходи, няма да имаме късмет през годината.
      Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея разбира за кого ще се ожени.
      В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник.
      Стопанката на дома трябва задължително и изпече пита, която е намазана с мед и се раздава на съседи и близки.
      Смята се, че на този ден по-бързо и лесно зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца.
      Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.
      Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.
      Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите.
      Имен ден днес празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ