петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕВРОПА ОБЯВИ ТРИДНЕВЕН ТРАУР

      След една от най-големите самолетни катастрофи в историята на Европа през последните години, тридневен траур е обявен на целия континент днес.
      Припомняме, че вчера германският пътнически самолет А320, пътуващ от Барселона за Дюселдорф, се разби във френските Алпи. При катастрофата загинаха всичките 150 души на борда. Днес знамената пред зданието на Европейската комисия в Брюксел са спуснати в памет на загиналите и това ще продължи 3 дни. Френският премиер Манюел Валс каза, че труднодостъпният район и падналият дъжд забавят спасителните работи и може да минат няколко дни, преди телата на загиналите да бъдат събрани.
      За момента причините за трагичния инцидент остават неясни.

      Тази сутрин министри от Франция, Испания и Германия огледаха с хеликоптер мястото на катастрофата, съобщи Франс прес. Очаква се там да пристигнат и френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Мариано Рахой. Районът се намира на около 100 км. северно от френския средиземноморски град Ница. В близост до него в Сен лез Алп, е организиран щаб на операцията по разследване на катастрофата на пътническия самолет. В местния културен център е организиран траурен кът в памет на жертвите, където има запалени свещи и венци.
      Най-много от пътниците са били германци – 67, имало е и 45 испанци. На борда е имало цял клас от 16 германски ученици на възраст между 15 и 16 г. заедно с двама учители от гимназия в западния германски град Халтерн.
      На борда е имало също граждани на Великобритания, Белгия, Дания, Австралия, Израел, Колумбия, а вероятно и на Япония и Аржентина.
      Работи се по няколко версии, довели до катастрофата.
      Според германски служители по сигурността катастрофата се разглежда като нещастен случай и няма данни за тероризъм.
      Шефът на германската авиокомпания „Луфтханза“ Карстен Шпор изрази дълбоки съболезнования на семействата и приятелите на загиналите пътници и членове на екипажа и ги увери, че катастрофиралият самолет е преминал „рутинен“ преглед в понеделник и е бил в „отлично“ състояние, макар да е бил в експлоатация от 24 г. и да е извършил досега 46 700 полета, прекарвайки 58 300 часа във въздуха.
      Запознат със спасителните работи, цитиран от Ройтерс, уточни, че намерената черна кутия е тази със записите на пилотите. Разшифроването на данните от нея ще започне днес. Все още се издирва и другата черна кутия, която съдържа автоматичните записи на параметрите на полета и работата на бордовите системи.
      Експерти, цитирани от Ройтерс, твърдят, че макар самолетът А320 да е загубил бързо височина, той не е паднал просто така от небето.
      Според експерти, цитирани от ТАСС, рязкото снижаване на самолета е станало за около 8-12 минути. Не е известно защо екипажът не е предал нищо по радиовръзката, не е отправил даже и кодирано съобщение за извънредна ситуация.
      Не се изключва и запалване на акумулаторите в отсека близо до пилотската кабина и даже хранително отравяне на двамата пилоти. Доста експерти смятат също така, че пилотите може да са били преуморени поради „силна експлоатация“ от страна на ръководството на нискотарифната авиокомпания.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ