вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      ДЕВЕТ УНИВЕРСИТЕТА ВДИГАТ СЕМЕСТРИАЛНИТЕ ТАКСИ

      Девет университета в страната са поискали увеличение на семестриалните такси за следващата учебна година. Това стана ясно от проект за постановление на кабинета, качен за обществени консултации. Ако Министерски съвет гласува поскъпването на таксите, то още през следващата учебна година кандидат-студентите ще трябва да заплатят по-високи такси.
      Увеличение са поискали по-малките висши училища. Големите учебни заведения като Софийския университет, Пловдивския университет и УНСС ще запазят таксите си и през тази година.
      Едно от висшите училища, поискало по-високи такси, е Националната художествена академия. Всички специалности от академията ще се увеличат с 40 лева и така ще достигнат до 880 лв., а специалността „Реставрация“ скача със 130 лева – от 970 на 1100 лв.
      Медицинският университет в София също иска увеличение на таксите във Факултета за обществено здраве, където се обучават кинезитерапевти, рехабилитатори и здравни мениджъри. Там таксата ще стане 700 лева, а в момента е 664 лева.
      Със 100 лева се качват таксите и по основните специалности в Химико-технологичния и металургичен университет.
      Бургаският университет „Асен Златаров“ ще вдигне цените на специалностите „Икономика“, „Туризъм“ и „Педагогика“ от 360 на 400 лева, а във Варненския икономически университет таксите за „Икономика“ и „Администрация и управление“ се покачват с 20 лева. Военноморското училище във Варна също ще увеличи таксите на някои специалности като от 800 ще достигнат до 880 лева.
      Академията на МВР ще увеличи таксите за задочното обучение на специалността „Пожарна безопасност“, но цените скачат с 11 лева – от 266 на 277 лева. Тракийският университет пък ще въведе нова специалност „Парамедик“ като таксата ще възлиза на 600 лева.
      Съвсем леко увеличение ще има и в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ