неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      НАЙ-БОГАТИЯТ РУМЪНЕЦ ВЛИЗА В ЗАТВОРА

      Най-заможният човек в Румъния Йоан Никулае е осъден на две и половина години зад решетките, предаде Франс Прес. Той ще лежи в затвора заради афера за незаконно финансиране на президентска предизборна кампания от 2009 година.
      По същото дело Апелативният съд в Букурещ осъди и бивш представител на управляващата Социалдемократическа партия, както и двама бизнесмени, участвали в схемата, съобщи още Медиафакс. Никулае е осъден на първа инстанция, но няма право на обжалване, което означава, че решението на магистратите е окончателно.
      Според обвинението най-богатият румънец е предоставил 1 милион евро на Браила Георге Бунеа Станку – бивш шеф на Социалдемократическа партия в източния град Браила. Това финансиране е отпуснато за предизборната кампания на кандидата за президент от същата политическа партия – Мирча Джоана. Парите е следвало да бъдат прехвърляни косвено чрез плащания на участващи в кампанията фирми.
      Състоянието на Никулае е оценено на 1 млрд. евро. Заможният бизнесмен е поискал в замяна в министерството на икономиката да бъдат назначени негови приближени, които ще подпомогнат хранително-вкусовата му компания. В крайна сметка обаче изборите бяха спечелени от Траян Бъсеску.
      В северната ни съседка това е поредният случай на осъдени високопоставени политици, сред които и бивши, и настоящи министри.
      Преди седмица полицията задържа финансовият министър на страната – Дариус Валков по съмнения за получаване на подкупи от бизнесмени срещу предоставяне на строителни поръчки за изпълнение. Няколко дни преди ареста си, Валков слезе сам от поста си.
      В края на миналата година задържаха началника на спецпрокуратурата Алина Бика по подозрения в корупция.
      Проследявайки серията от безкомпромисни арести върху хора от най-високите стъпала на политиката и бизнеса, изникват въпросите за нашата правосъдна система, нейната активност и реформите, които трябва да се направят, за да достигнем нивото на румънците. У нас биват разследвани бивши министри и прокурори по обвинения в злоупотреба с власт и корупция, но засега няма нито един задържан и осъден сред тях.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ