неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      СТРАСТНАТА СЕДМИЦА ЗАПОЧВА

      От днес започва Страстната седмица. Тя е известна още като Седмицата на страданията, тъй като е последната от живота на Иисус Христос. Цялата седмица е посветена на възпоменанията за последните дни живот на Христос – страданията му, смъртта на кръста и погребението.
      Всеки ден от Страстната седмица се нарича Велик – от Велики понеделник до Велики събота. Това е и последната седмица от великденските пости. В богослужението през тази седмица се пресъздава историята на страданията на Иисус Христос, както и последните му наставления.
      На Велики понеделник Иисус Христос е влязъл в Йерусалимския храм, който бил пълен с търговци. Това разгневило Божия син, тъй като храмът служи за молитви, а не за тържище.
      Църковният канон отрежда Велики вторник за ден на смирение. На този ден Иисус проповядва последните си нравствени наставления.
      На Велика сряда се провежда Тайната вечеря на Христос с Апостолите, на която Божият син им казва, че един от тях ще се превърне в предател. На този ден Юда предава Христос за 30 сребърника.  
      На Велики Четвъртък е произнесена и смъртната присъда на Иисуса, която е потвърдена от Пилат Понтийски.
      Велики петък, известен още като Разпети петък, Божият син е разпънат на кръст. Това е Денят на великите страдания на Иисус Христос. Той смирено приел съдбата си да бъде унижаван и бичуван. Разпънат е на Голгота между двама разбойници.
      Велика събота е Денят на оплакването и погребението на Христос. Гробът е бил запечатан, а пред него е била поставена стража да пази тялото на Спасителя.
      Неделя е денят на Възкресението Христово.
      В цялата страна се отслужват служби още от вечерта на Велика събота, а в полунощ свещеникът излиза със светлината от църквата и призовава християните да си вземат от незалязващата светлина.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ