четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ЦАРНАЕВ ПОЛУЧИ ОКОНЧАТЕЛНО ОБВИНЕНИЕ ЗА АТЕНТАТА В БОСТЪН

      Джохар Царнаев получи окончателно обвинение за атентата в Бостън. Съдебните заседатели го признаха за виновен за убийството на трима и раняването на 264 души през 2013 година по време на Бостънския маратон.
      След 16 дни изслушване на показания и 11-часово заседание, съдебните заседатели прецениха, че Царнаев е виновен. Обвинителният му акт съдържаше 30 точки, а съдебното жури го призна за виновен по всичките. 17 от точките носят смъртна присъда и обвинение за заговор за употреба на оръжие за масово поразяване.
      След окончателната присъда „виновен“, сега пред съдебното жури стои изборът дали 21-годишният атентатор да бъде осъден на смърт или на доживотен затвор без право на помилване. За да бъде осъден на смърт 12-членното жури трябва да бъде единодушно. Ако един от съдебните заседатели е против, то автоматично присъдата минава в доживотен затвор.
      От защитата признаха за извършеното от Царнаев деяние, но пледираха, че го е направил под влиянието на по-големия си брат Тамерлан Царнаев, който загина в престрелка с полицията няколко дни след атентата в Бостън. Но опитите на адвокатите  да спасят младежа от смъртна присъда едва ли ще се осъществят.
      По доказателства на прокуратурата Джохар Царнаев е четял и слушал материали на джихадисти. В открита бележка, написана от младия чеченец, се съобщава, че бомбеният атентат в Бостън е акт на възмездие за военните кампании на Америка в мюсюманските страни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ