неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      СТРОИ СЕ ПЪРВИЯТ ПАМЕТНИК НА ДЕМОКРАЦИЯТА У НАС

      Първият български паметник на демокрацията у нас ще бъде открит в село Негушево на 25 юни. Той е посветен на първия и единствен досега успешен референдум в България.

      Паметникът ще бъде изграден в каменния дувар на училището в селото. Негушево се намира в община Горна Малина, където през 2011 година се проведе референдум, на който местното население отхвърли разработването на каменна кариера. „В тази битка ние не просто запазихме земята и природата за следващите поколения, но показахме, че с общи усилия може да защитим конституционното право на българските граждани – да решават пряко и прозрачно съдбата на местата, в които живеят. Борихме се срещу каменна карира, но положихме основния камък на гражданска инициатива, която с подкрепата на Общината проведе и спечели битка срещу частните предприемачески интереси и бюрокрацията във всички институции“, обявява гражданският комитет за тази инициатива.

      Проектът за монумента е общо дело на творчески екип от художници, скулптори и архитекти, които участват на доброволчески начала. Паметникът ще бъде изграден със средства от дарения и доброволен труд. Пластичната композиция ще представлява каменно дърво, което ще бъде вградено в традиционен български каменен зид. Паметникът ще символизира живите връзки между членовете на една общност, изграждащи възможност за едно по-добро общо бъдеще.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ