вторник, 24.09.24
23.8 C
София
26 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      „УМНИ“ СВЕТОФАРИ СТРЕСНАХА СОФИЯНЦИ

      Малко преди Великден на ключови места в столицата бяха монтирани т.нар. “умни“ светофари“. Иновацията у нас , в Европа не е нищо ново. Пешеходните светофари са с бутон и се задействат, само когато има пешеходци. Те имат и звуков сигнал за хора с увредено зрение.
      Нашето проучване показа, че по-голямата част от хората все още не могат да работят с новите светофари. Екипът ни стана свидетел на това, как изнервени от чакането на зеленият сигнал граждани дори пресякоха на червено.

      Очаква се до средата на следващото лято „умни светофари“ да има в цяла София. Ще бъде въведено и автоматично управление на трафика като дължината на червения и зеления сигнал ще зависи от това, колко коли чакат, за да минат през кръстовището. Приоритетно ще се пускат линейки, пожарни и полицейски коли. Ръчното управление на светофарите ще се намали или ще отпадне.
      Според зам.-кметът по транспорта в Столичната община Любомир Христов автоматично управление на трафика на 130 кръстовища в София трябва да спести на пътуващите между 7 и 10% от консумацията на гориво.
      За осъществяването на проекта са предвидени 10 млн. евро, осигурени със заем от Европейска инвестиционна банка.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ