събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“ ГУБИ ТЕРИТОРИИ В ИРАК

      Групировката „Ислямска държава“ губи между 25 и 30 % от завзетата си територия в Ирак, благодарение на Иракските сили за сигурност и въздушните сили на коалицията, съобщи Пентагонът в понеделник.
      „Ислямска държава“ бавно се изтласква назад“, заяви говорителят на Пентагона Стив Уорън. Той допълни, че загубената територия е в размер от 13 000 до 17 000 кв. км.
      От август досега коалицията е нанесла 3 244 въздушни удара върху ИД и още 1365 в съседна Сирия. По данни на Пентагона, САЩ е осъществила повече от 80 % от тези атаки. В Сирия „Ислямска държава“ запазва сухопътното си влияние, но наскоро губи територии около Кобани. Въпреки това ИД завзема земи около Хомс и Дамаск и в бежанския лагер „Ярмук“, заяви Уорън.
      ИД започва своята терористична кампания в Ирак в началото на юни 2014 г. Иракски войници, полицията, кюрдски сили, доброволци сред шиитите и сунитите  участват в съвместни операции за изтласкване на терористите от завзетите области.
      На 31 март иракският премиер Хайдер ал Абади съобщи, че държавата успява да си възвърне контрола над северния град Тикрит след тежки битки.
      Иракското правителство сега се готви да започне операция по освобождаване на град Албу Фарадж в размирната западна провинция Анбар.
      300 войници ще бъдат изпратени в Ирак от Австралия, за да подпомогнат обучението на правителствените сили в борбата с тероризма. Австралия вече изпрати 200 военни през септември миналата година.
      Американският президент Барак Обама се среща днес иракския министър-председател Хайдер ал Абади в Белия дом.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ