събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      „НОРМАНДСКАТА ЧЕТВОРКА“ ОТНОВО ОБСЪДИ КРИЗАТА В УКРАЙНА

      На преговори в Берлин, относно кризата в Украйна, министрите на външните работи на Русия, Украйна, Германия и Франция потвърдиха придържането си към Минските споразумения и разгледаха въпроса относно изтеглянето на тежките оръжия на страни от конфликта от зоната на бойните действия.

      Минските споразумения, подписани през есента миналата година и прегледани през февруари тази година, предполагаха изтегляне на 50 км на военна техника с калибър 100 мм и повече, съобщава ВВС. По този начин, предварителните споразумения разширяват Минските договорености.

      «Всички знаят, че ни очаква още дълъг път. Но ще направим всичко, което можем, за да продължим движението», заяви министърът на вътрешните работи на Германия Франк-Валтер Штайнмайер.

      Междувременно, в понеделник, в района на Донецк и Мариупол бяха засечени нови факти за нарушаване на примирието. Боевете се провеждат от двете страни, Киев и Донецк се обвиняват взаимно за провокации.

      Срещата на „Нормандската четворка“ продължи близо 5 часа. Министрите също обсъдиха въпроса за въвеждане на миротворци на украинска територия.

      Френският и немският министри призоваха Русия и Украйна за финансовата подкрепа на мисията на ОБСЕ в региона. Освен това, страните се договориха за създаване на 4 работни групи, които ще следят уреждането на конфликта по направления: безопасност, политически процес, хуманитарни въпроси и икономически въпроси.

      Военната криза в източните райони на Украйна продължава вече една година. По оценката на ООН, тя доведе до смъртта на около 6 хиляди души.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ