вторник, 24.09.24
25.8 C
София
29 C
Пловдив
25.1 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

      16-ти април е Денят на българската Конституция и професионален празник на юристите. Адвокатите, облечени в тоги, ще носят и червени лентички на реверите си в знак на подкрепа на промените в Закона за адвокатурата днес пред Съдебната палата.
      Адвокатурата не иска да й се разширяват правомощията, а да се детайлизират, за да могат действително адвокатите да защитават интересите на гражданите, каза  заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет, Йордан Цветанов.
      Срещу промените в Закона за адвокатурата, който ще позволи на юристите да извършват и нотариални  дейности се обявиха счетоводители, нотариуси и консултанти. Подбудите им са, че с измененията в закона се изземат голяма част от функциите им и се създава адвокатски монопол върху бизнеса и консултантските услуги.
      Протестът на юристите е навръх Деня на българската Конституция – 16 април. На тази дата през 1879 година е приета Търновската конституция на първото Велико Народно събрание. До днешна дата България има четири конституции. Съдилищата у нас отварят врати за граждани от цялата страна.
      В днешния ден на демонстрация по решение на Висшия адвокатски съвет отличителните знаци на протеста ще носят защитниците от цялата страна, съобщава електронната страница на адвокатската гилдия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ