неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      НЕЗАКОННО ЗАСТРОЯВАТ ДЮНИ И В КИТЕН

      След скандалния случай от миналата седмица с къмпинг „Юг“ на плажа Корал , днес стана ясно, че и дюните на къмпинг „Китен“ са засипани с пръст. Това констатира Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас.
      Според стопанина на на къмпинга Стамо Стамов причина за засипването е отстраняване на бедствията от миналото лято. Според днего въпросната площ не може да бъде определена като „дюни“ и той съвсем законосъобразно се е заел с отстраняването на щетите от наводненията. За деянието си Стаматов ще трябва да плати глоба от 5 000 до 10 000 лв. През следващата седмица предстои да му бъде връчен акт за нарушение.

      Според Стамов той , едва ли не, е спасил пространството от наводненията миналата година, когато къмпингът е бил залят. По думите му, трябвало да подобри къмпинга, за да не загуби туристи.
      От РИОСВ-Бургас обаче са категорични, че това са дюни и той не е имал право да осъществява подобна строителна дейност на територията на къмпинга. Стопанинът е трябвало да съгласува дейностите си с община Приморско.
      Според еколози е унищожена уникална природа, редица растения, възстановяването им е почти невъзможно.
      Припомняме, в началото на седмицата природозащитници алармираха, че в къмпинг „Юг“ в северната част на залива Корал тече строителството. Те бяха категорични, че бетонът се излива направо върху дюните.
      Министерствата на регионалното развитие и екологията се самосезираха и извършиха проверка. И двете ведомства са категорични, че върху дюните няма строеж. Проверката обаче установи нарушения в екозаконодателството. В резултат на това строителството беше спряно.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ