вторник, 24.09.24
22.4 C
София
25 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      ТОДОР ТАНЕВ СЕ ОБЯВИ ЗА СМЯНА НА УЧЕБНИЦИТЕ

      Въпрос на време е учебниците и помагалата, по които в момента учат българските ученици, да отпаднат. В сегашните учебници има големи недоразумения, за които непрекъснато сигнализират както учители, така и родители. Това обяви министърът на образованието и науката Тодор Танев.

      Според Тодор Танев учебниците имат нужда от смяна. „По-добре рано, отколкото късно.“, допълни още министърът. Нови учебници с подобрено съдържание може да има единствено след приемането на новия Закон за предучилищното и училищно образование.

      „На първо място е законът, с който се въвеждат новите стандарти и едва тогава новите учебници“, обясни още проф. Танев.
      По важен от въпроса за учебниците е въпросът за учителя, заяви министърът във връзка с обърканото и понякога остаряло съдържание на учебниците. Танев се изказа, че „Един учител може и без учебници“. Самият министър сподели, че е имал такъв преподавател по история.
      Министърът на образованието и науката настоя още и за промяна на финансирането на университетите. По негови думи отпускането на средства трябва да става като се взема в предвид качеството на висшите учебни заведения и обучението, което те предлагат. Танев добави, че ВУЗ-овете трябва да започнат да издават не колкото се може повече дипломи като бройка, а да целят да следи за качеството на кадрите, които завършват. Само с тази промяна във финансирането на учебните заведения ще се ограничи „черният пазар“ на фалшивите документи, заяви министърът. Според министъра подправените дипломи петнят името на България пред света.Той добави още, че купуването на висше образование винаги е съществувало и няма как да бъде избегнато на 100 %.
      Министерство на образованието и науката все още не е взело решение относно това дали 25 май ще бъде обявен като неучебен ден, но по-вероятно е да бъдат провеждани занятия, обяви още министър Тодор Танев.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ