петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПРОКУАТУРАТА ИСКА ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ЧЕНАЛОВА

          Прокуратурата протестира срещу решението на Софийския градски съд, с което обвиняемата съдия Румяна Ченалова беше освободена от ареста срещу парична гаранция от 8 хиляди лева.
          Румяна Ченалова беше задържана в края на миналата седмица по обвинения за длъжностно и за документно престъпление, след като беше обявена за  общонационално издирване. Съдът отхвърли искането на държавното обвинение Ченалова да бъде задържана за постоянно, защото не счете всички доказателства срещу нея за достатъчно убедителни. Въпреки това, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокурорите по делото срещу Ченалова са се справили много добре.
          В днешното си съобщение Софийската градска прокуратура заяви, че „най-адекватна на демонстрираното процесуално недобросъвестно поведение от обвиняемата Ченалова е най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Причината е, че Ченалова е била надлежно уведомена да се яви пред разследващите органи, но не го е направила.
      Освен това в представените до момента от защитата на Ченалова медицински документи липсва становище на лекарска комисия, че здравословното й състояние е пречка тя да се яви пред орган на съдебната власт, заяви прокуратурата.
      Такова изискване има в Наредбата за медицинската експертиза. Липсата на такова становище довежда до разпитване на лекарите, които са прегледали Румяна Ченалова.
          Констатираните от първоинстанционния съд данни за корупционно престъпление са още един довод на прокуратурата за оставянето на съдия Ченалова в ареста. Според обвинението са налице и достатъчно доказателства в подкрепа на тезата за извършено престъпление по служба.                                                         
          
      Апелативният съд ще се произнесе дали Румяна Ченалова да бъде върната в ареста на 24 април, за когато е насрочена мярката за неотклонение.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ