петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ЯХНАЛИ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ?

      Управляващите се опитват да яхнат съдебната власт. Това заяви бившия служебен министър-председател Георги Близнашки в студиото на сутрешния блок „Тази сутрин“ по БТВ.
      Юристът се обяви за някои от промените в Наказателния кодекс у нас, но остро осъди други.
      Ако решат да ти намерят цаката и да те направят на изкупителна жертва, то това е лесно постижимо и то от агресивна изпълнителна власт, като тази у нас. Това заяви Близнашки в коментара си за ареста на съдия Румяна Ченалова. Той припомни още, че до много скоро съдийката беше уважавана от обществото и елитните среди в столицата.
      Идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет е добра, смята бившият премиер. Но категорично отричат предложенията за гласуване по кадрови въпроси и намаляването на годините управление на мандатоносителя във ВСС. Тайното гласуване е голямото завоевание на цивилизацията, подчерта той. Този евентуален сценарий е съшит с бели конци. Това заяви Близнашки в студиото на БТВ, като подчерта, че е длъжен да изкаже категоричната си позиция.
      Властимащите се оплетоха като „пилци в калчища“, уточни колоритно той. Ако си тръгнал да правиш дадени реформи, то те трябва да са явни, пред всички в обществото. Смятам, че съдебната система у нас трябва да бъде оставена на мира. Но необходимите условия за работа трябва да й бъдат осигурени, категоричен е той. Това се налага, за да има резултати.
      Другият гост на сутрешния блок съдия Мирослава Тодорова се включи в дискусията за налагане на ефективни присъди по два типа мерки в Наказателния кодекс. Това са оперативни и такива в изпълнителната и законодателната власт. Първите трябва да се налагат от съдебната система към самата система, подчерта тя.
      Отчетът на главния прокурор към Народното събрание не може да се смята за погазване на независимостта на съдебната система у нас. Това заяви съдийката в коментара си за предложенията за повече контрол от страна на управляващите към съдебната система в страната. Делото срещу колежката си съдия Ченалова тя определи с израза – „вече сме виждали множество шеметни процедури, приключили обаче с фиаско“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ