петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС СВИКВА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ ЗАРАДИ БЕЖАНСКАТА КРИЗА

      Днес ЕС свиква извънредна среща по повод стотиците мигранти, загинали във водите на Средиземно море миналата седмица.
      Трагедиите предизвикаха огромно обществено недоволство. Това притисна съюза да вземе спешни мерки за борба с нелегалната миграция.
      Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви в сряда, че трябва да се работи усилено за стабилизиране на южните страни и по-специално Либия. Пред парламента премиерът на Италия Матео Ренци призова Европа да намери подход в кризата с бежанците, така че да бъдат избегнати нови подобни трагедии.
      ЕС упражнява контрол върху границите си в Средиземно море, но правозащитни организации съобщават, че патрулът е далеч от зоната, от която поемат повечето лодки от Северна Африка.
      ЕС ще обсъжда приемането на бежанци със статут на такива, като идеята е броят им да се покачи на най-малко 5000 души, предаде Франс прес.
      Планът за предстоящата среща сочи, че мнозинството от оцелели при пътувания по Средиземно море и достигнали до Италия, които наброяват 150 000 души, ще бъдат екстрадирани от страната
      Планът предвижда удвояване на месечения бюджет, който има граничната служба на ЕС, за целите на спасителните й мисии в Италия и Гърция.
      Заседанието на лидерите на ЕС ще бъде отворено с едноминутно мълчание в памет на хилядите загинали бежанци във водите на Средиземно море. Почитането на загиналите мигранти ще започне още преди началото на срещата с погребален марш по улиците на Брюксел.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ