петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

          Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. За първи път празникът се чества през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Това е и празникът на всички автори на книги, издатели, библиотекари, преподаватели, читатели и книжари.
          Идеята за празника тръгва от Каталуния, където на този ден традиционно се подарява книга.
      Датата за отбелязването на Световния ден на книгата не е избрана случайно. 23 април е знакова дата за световната литература. На днешния ден през 1616 година са починали едни от най-великите автори – Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир, както и още много други всепризнати писатели. За да се отдаде необходимата почит на творчеството им, на Генералната конференция на ЮНЕСКО се взима решение този ден да се превърне в Световен, а целта е да се насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелктуалната собственост, както и зачитането на приноса на авторите, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.
          В България празникът ще бъде отбелязан с различни инициативи. В столицата е организирана акция за стимулиране на четенето на научни книги, която ще се проведе във Факултета по журналистика на Софийския университет.
      В регионалните библиотеки на Бургас и Добрич пък е организиран маратон на четенето, а в морската столица Варна се провежда литературно четене с авторски текстове на местни писатели и поети.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ