петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС УВЕЛИЧИ БЮДЖЕТА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЕМИГРАНТИТЕ

          Лидерите на европейските страни решиха да увеличат бюджета за спасителните операции за издирване и наблюдаване на нелегалните имигранти в Средиземно море, като увеличиха в троен размер парите за морската операция „Тритон“. Бежанците от трети страни ще бъдат разпределяни по цялата територия на ЕС, се казва в заключителния документ от извънредната среща на ЕС по проблемите на миграцията.
          „Взехме решение да увеличим бюджета на операцията до 120 милиона евро годишно“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след извънредната среща на върха на ЕС за миграцията в Брюксел снощи.
      Лидерите на Европейския съюз променят миграционната политика за първи път от десетилетие насам, за да може да се пресече трафикът на хора. Те съставиха план от десет основни точки, чрез който ще бъдат предотвратени трагедии, подобни на тази в неделя, когато 800 мигранти се удавиха след преобръщането на кораб, плаващ от Либия. При трагедията оцеляха само 28 души. ЕС ще проучи начини да издирва и унищожава плавателни съдове, които може да бъдат използвани от трафиканти на хора, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.  Той изрази също и намерението на Евросъюза да разшири сътрудничеството си със страни, от които пристигат емигранти.
          ЕС планира още да се направи опростяване на процеса за предоставяне на визи и убежище и за връщане на онези, които са получили отказ за убежище.
          Германия и Франция обещаха да изпратят допълнително по два кораба, а Великобритания ще предостави три плавателни съда за операциите на ЕС за наблюдение и спасяване на мигранти в Средиземно море. Великобритания ще съдейства на операцията с кораба „Бълуърк“, един от най-големите плавателни съдове в британските ВМС, както и с два патрулни кораба и три хеликоптера.
      Британският премиер Дейвид Камерън обаче даде да се разбере, че подкрепата на страната му няма да включва и приемане на част от бежанците.
      Докато снощи евролидерите обсъждаха мерките за решаване на проблема с мигрантите, италианските власти спасиха 84 мигранти от потъваща лодка на около 56 км от бреговете на Либия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ