петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЩЕ ЯДЕМ ГМО ХРАНИ, КАКВИТО ИМА В САЩ?

      Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ е планирано за 2015 г. To ще доведе до уеднаквяване в стандартизирането на потребителите. Според представителите на „Солидарна България“ това означава, че каквото се яде в САЩ се консумира и тук, включително храните с ГМО.

      Оказва се обаче, че българските работодатели и синдиката не участват в преговорите за бъдещото трансатлантическо партньорство. Родният бизнес не знае какво да очаква от този договор, заяви председателят на сдружение „Солидарна България“ Ваня Григорова.

      Тя подчерта, че митата, които сме наложили за САЩ, са ниски и не са пречка за американския износ.
      България в момента изнася по-малко отколкото внася в последните 15 години. Пет са страните, за които страната ни доставя стоки, но САЩ не е сред тях. Това са Германия, Турция, Италия, Румъния и Гърция. За Америка ние сме маргинален търговски партньор, заявиха още от сдружението. За последните две години износът ни към САЩ е символичен в размер на 1,4%.

      В Щатите допускат всяка стока, която не е доказано вредна, допълниха още от „Солидарна България“. Ако либералните американските стандарти получат достъп до европейския пазар, по този начин ще бъдат изтласкани стоките на Стария континент, тъй като продукцията на САЩ е по-евтина, заяви Чавдар Найденов от „Солидарна България“. По този начин ще бъде изгубен обикновения потребител.

      От „Солидарна България“ подчертаха, че Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции не е икономически, а политически договор. Над 1 милион души са противници на това споразумение в Европейския съюз до този момент, но България не е сред най-активните протестиращи държави.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ