събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕМИЛИЯ КОВАЧЕВА ОСТАВА В АРЕСТА

      Акушерката Емилия Ковачева, която бе обвинена в опит за убийство на новородено бебе, остава за постоянно в ареста, реши Софийският градски съд (СГС). Магистратите прецениха, че на този етап от разследването няма данни тя да е невменяема.
      Ковачева беше арестувана преди два дни в обвинение, че е нанесла удари с ръка и със стъклено шише с биберон на 4-дневно бебе в столичната болница „Софиямед“.

      Прокурорът по делото поиска налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ на 40-годишната акушерка Емилия Ковачева, като заяви, че акушерката е действала с изключителна ярост и садизъм към новороденото и определи побоя като „зверски“.
      Основното доказателство за това, са видеозаписите от камерите на отделението по неонатология. Те показват множество удари и душене, упражнени върху малката Никол в късните часове на нощта на 17 април.
      Все още не е готова психоекспертизата на Емилия Ковачева, която да покаже дали тя е невменяема или е действала съзнателно. Това е и основната теза, по която имат спорове двете страни на случая. Адвокатът й Владислав Янев репликира прокуратурата, заявявайки, че има голям период от около 12 часа от времето, в което се твърди, че бебето е бито, до констатирането на тежките отоци. Янев се усъмни и в автентичността на записите на инцидента, с които прокуратурата разполага. По думите му, дори и да е имало удари по детето, те са нанесени „шляпвайки“ без да предизвикат травми.

      Според СГС от записите на охранителните камери се вижда, че на бебето са нанесени удари, като един от тях е със стъклено шише за хранене. Съдът не прие възраженията на защитата, която оспорва автентичността на записите като годно доказателство.

      По-рано в събота самата Ковачева заяви пред магистратите, че не е виновна и иска да бъде освободена от ареста. Наблюдаващият прокурор Николай Христов пък цитира справка, според която обвиняемата няма психично заболяване. Психиатричната експертиза обаче още не е изготвена. Според държавното обвинение Ковачева е проявила изключителна ярост и садизъм към бебето.
      По време на заседанието на СГС стана ясно още, че Емилия Ковачева не помни ясно какво се е случило по време на нощното й дежурство на 18 април в болницата. Определението на съда за постоянния й арест обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ