четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОМБУДСМАНЪТ: РУМЪНСКИЯТ МОДЕЛ НЕ Е УДАЧЕН

       Испекторатът към ВСС трябва да  се преименува на Съдебен инспекторат, да има нови функции  на съдебен ДАНС, каза омбудсманът Константин Пенчев за предаването „Резонанс” с водещ Васко Мавриков.

      „Привествам увеличаването на правомощията на Инспектората, той трябва да има пълна независимост от ВСС, уточни  общественият  защитник“.

       Главният инспектор е единственият орган, избран с мнозинство от 2/3 от парламента, и затова инспекторатът трябва да може да проверява имотни декларации, както и – за конфликт на интереси, предложи омбудсманът. Той заяви, че е скептичен към т.н. „румънски модел”, и предложението на вицепремиера Меглена Кунева за създаването на извънреден орган на наказателната власт,  защото ще бъде заподозрян като орган на изпълнителната власт, която е политическа. Това противоречи на конституционното разделение на властите, аз не искам да чувам и намек от закани, настръхвам като предварително се обявява „вкарването на 30 политици в затвора”, или за „цяло правителство в затвора”, без за това да са се произнесли съд, прокуратура, каза Константин Пенчев. „Това не са призиви за едно демократично общество, а като защитник на правата на човека – в това число и на политиците, и на магистратите – а те имат същите права като всички граждани, не съм привърженик на никакви извънредни мерки и органи”, уточни той.

      „Не дай, боже, не е добра идея да се забрани на парламента да излъчва своя квота във ВСС.“

       Това е гражданската квота в магистратурата. В своята квота парламентът предлага не толкова магистрати – съдии и прокурори – т.н. номенклатура, а видни юристи, преподаватели, и доказани адвокати, уточни общественият защитник. Трябва да има конституционни промени, но логиката е първо да се конкретизира конституционна рамка за параметрите им – дали ще са 1 или 30, зависи от предложенията за изменения на Конституцията

      „Банките имат привилегия да запорират сметки и извършват продажба на имоти на длъжници, което наклони махалото на правомощия в защита на кредитора.“ Това той заяви в отговор на въпрос за предложенията на Мая Манолова от БСП за изменения в Закона за частните съдебни изпълнители. Махалото трябва да се върне в средата, като се даде възможност на длъжника да обжалва оценката на имота си, което сега е невъзможно. Банковото лоби е много силно в държавата, и аз съм скептичен за приемането на тези поправки”, каза още Константин Пенчев.

      Цялото интервю с омбудсманът на Република България,  гледайте тук.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ