сряда, 25.09.24
18.6 C
София
20 C
Пловдив
16.5 C
Варна
Search Suggestions

      ВЛИЗАМЕ В КОЛЕЖ СЛЕД 10-ТИ КЛАС?

      Учениците след 10-ти клас да постъпват в колеж без завършено средно образование. Това предложи Министърът на образованието Тодор Танев по отношение на професионалните гимназии. Целта на реформата е учащите да могат да получат професионална квалификация по-рано. Така ще се отговори на нуждата на бизнеса от специалисти в производството.

      Промяната ще е възможна в т. нар. „интегрални колежи“, които министър Танев предложи преди месец. Те ще обучават студенти след 12-ти клас, които за 2 години ще получават диплома за „майстор“, а след още две години – „майстор на майсторите“. Тези от учебните заведения, които въведат подготвителна година, ще могат да приемат ученици и след 10-ти клас. По този начин дори без средно образование, но с три годишно обучение, ще може да се получи документ за „майстор“.
      Според проф. Танев това е компромисен вариант, за да могат специалисти да се включат по-рано в промишлеността. Голям интерес се проявява към ученици от 7-ми до 10-ти клас заради съществуващата нужда от майстори и ръководители на обекти. Това обявиха от Камарата на строителите.
      Но за да се стане специалист, първо трябва да се издържи зрелостният изпит след 12-ти клас. Все още не е уточнено къде ще се държи матурата – дали в гимназията или ще има вариант изпитът да се положи в интегралния колеж.
      Тодор Танев припомни, че преди години в професионалните гимназии имаше 13-ти клас, който обаче отпадна поради липса на желаещи да се запишат за него. Според министъра обаче само една година професионално обучение не е достатъчно, затова е необходимо да се създадат интегрални колежи.
      Първоначално се предвижда да бъдат отворени два колежа в Северозападен регион. Интерес има от сферата на информационните технологии и от строителния бранш, допълни още Танев.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ