сряда, 25.09.24
16.5 C
София
15 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      292 ДЕЦА ПОЧИНАЛИ В ДОМОВЕТЕ ЗА СОЦИАЛНИ ГРИЖИ

      292 деца са починали в домовете за социални грижи от началото на деинституционализацията през юни 2010 година до 31 декември 2014 година, съобщиха от Българския хелзинкски комитет. Това е изключително голям брой смъртни случаи, заявяват те. Организацията приканва председателката на Държавна агенция за закрила на детето Ева Жечева да започне проверка и разследване.

      Със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския хелзинкски комитет изпрати писма до всички социални домове с иск за предоставяне на информация за смъртните случаи на деца, който показва, че те са 292. Изследователите на организацията разбират, че смърт може да настъпи вследствие на заболяване и увреждане на децата от домовете, но за обезпокоени от големият брой смъртност и държат случаите да бъдат разгледани задълбочено.
      Домовете за медикосоциални грижи за деца се управляват от Министерството на здравеопазването. В тях се настаняват деца до 3-годишна възраст, които са лишени от родителски грижи или деца с увреждания, нуждаещи се от постоянна рехабилитация.
      Процесът на деинституционализацията цели закриването на 173 институции за деца и извеждането им от тях, адаптацията и отглеждането им обратно в семейна среда. Планиран е да приключи до 2025 година.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ