петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИРАН „АРЕСТУВА“ АМЕРИКАНСКИ КОРАБ

      Американски товарен кораб беше заловен от ирански военноморски патрул, съобщи CNN. Инцидентът е станал в петък, когато четири военни кораба на Иран заобиколили контейнеровозът „Мерск Тигрис“. На борда имало около 30 души екипаж, включително моряци от България, Румъния и Великобритания. Въпреки доклади в някои медии, няма американци на борда, информират американските власти.
      Контейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай. За момента няма официална информация за самоличността на екипажа.
      Корабът „Мерск Тигрис“ бил „арестуван”, тъй като навлязъл в ирански води в Ормузкия проток. Във вторник вечерта контейнеровозът е бил ескортиран към пристанище Бандар Абас от ирански елитни сили „Корпус на гвардейците на ислямската революция“ .
      Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията собственик.
      Изпълнителният директор на Организацията на иранските пристанища Мохамад Сайдинеждад потвърди, че спорът има частен характер и че операцията е била предприета в ирански териториални води.
      САЩ нарече инцидента провокация. Това се случва в момент, в който американците и още пет световни сили се опитват да сключат споразумение за ядрената програма на Иран. Припомняме, че Иран на няколко пъти е заплашвал да блокира протока в знак на протест срещу санкциите, които са наложени върху ядрената програма на страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ