събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОПАСЕН ПОЖАР КРАЙ АЕЦ „ЧЕРНОБИЛ“

      Умишлен палеж е основната версия за избухналия горски пожар край Чернобилската атомна централа. Това каза председателят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Зоран Шкиряк. Пожарът избухна във вторник вечерта в района на АЕЦ „Чернобил“ и е бил спрян на пет километра от местата на заравяне на радиоактивни отпадъци.
      Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че ситуацията е нормална и няма промени в радиационния фон в резултат на пожара. Той определи огненото бедствие като „най-мащабното“ от 1992 година насам.
      Полицията евакуира самозаселили се граждани от района край Чернобилската атомна електроцентрала, където бушува горският пожар, съобщиха от пресслужбата на украинското МВР.
      Пожарът се разрази на 20 км от атомната централа, а е установена 30-километрова забранена зона около „Чернобил“, която е заразена с радиоактивни частици. През февруари международни експерти предупредиха, че голямо количество опасни изотопи са останали в горите край Чернобил и може да се разпространят от горски пожари.
      Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ е покрит с бетонен саркофаг, който украинските власти планират да заменят с нов до 2016 година. Припомняме, че това беше реакторът, който се превърна в епицентър на взрива от 26 април 1986 година.
      Късно снощи вътрешния министър Арсен Аваков каза, че заради изострената ситуация с пожара под тревога са били вдигнати подразделения на Националната гвардия и МВР.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ