сряда, 25.09.24
16.5 C
София
15 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      УЧЕНИЦИТЕ ОТ 10-ТИ ДО 12-ТИ КЛАС ДА ПРЕКАРВАТ 60% ОТ ВРЕМЕ СИ В ПРАКТИКА

      Дуалната образователна система ще бъде изпробвана в две училища у нас, които няма да са в столицата. Това каза просветният министър Тодор Танев на заседание, което се проведе днес в Администрацията на Президента на Република България – Росен Плевнелиев. Темата на заседанието беше „Качеството на образование и пазар на труда”. На официална церемония преди началото на заседанието министър Лукарски подписа Споразумение за Тематичен фонд за изпълнение на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система. Подписите си положиха още вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на образованието и науката Тодор Танев. За този тест ще похарчим 3,5 милиона швейцарски франка и той ще бъде модел за продължаване на реформата. От швейцарска страна споразумението бе подписано от посланика на Швейцария в България – Н. Пр. Денис Кнобел.
      Училищата, в които ще се пробва системата, се намират „в средата на Централна България“, заяви министърът на образованието.
      „Намерението ни е всички професионални училища да бъдат покрити с държавни пари, а от швейцарците да вземем само модела. Имаме нужда от професионални училища в много сфери, които не съществуват в Швейцария. Намерението е дуалното образование да покрие 100% от професионалните училища в средното образование, коментира министърът. Според него това ще се случва постепенно с бюджетите за следващите години. Танев се надява на хоризонт до 2020 г. учениците от 10 до 12 клас да прекарват 60% от времето си в практика и 40% – на чина.

      Това е желателната рамка, в която министърът се надява да се вмести средното професионално образование. Професионалните училища обаче дават максимум трети разряд по специалност, уточни Танев, а четвъртият, майсторски, според него трябва да се получава от интегрални професионални колежи. Те ще дават майсторска диплома, а след това и звание „майстори на майстори“ – ръководители на обекти. Двете степени ще са за по две години. Има подобни колежи, но те произвеждат бакалаври и не са свързани с бизнеса, разясни министърът.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ