петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      3 МЛН ДУШИ В НЕПАЛ НЯМАТ ПОДСЛОН СЛЕД ТРУСА

      Три милиона души в Непал нямат покрив над главата си след разрушителното земетресение. Трусът отне живота на 6 000 души и рани 15 000. Най-малко 2 млрд. долара ще са необходими за повторното изграждане и възстановяване на къщи, болници, правителствени сгради, исторически постройки, заяви министърът на финансите на Непал Рам Шаран Махат. Освен това той и призова за помощ чуждестранни дарители.
      Мнозина непалци спят на открито след съботното земетресение с магнитуд 7,9, което отне живота на над 6200 души. Според ООН 8 милиона души са засегнати, от които два милиона ще се нуждаят от палатки, вода, храна и медикаменти през следващите три месеца.
      Във фонда, създаден от премиера на Непал за оказване на помощ за пострадалите от земетресението, са постъпили дарения в размер на над 1,5 млрд. долара.
      Една седмица след земетресението в Непал здравето и благосъстоянието на децата, засегнати от бедствието, са в критично състояние, предупреди УНИЦЕФ. Много са малолетние, които са останалите без дом, в дълбок шок и без достъп до основни грижи. С настъпването на сезона на мусоните, който се очаква само след няколко седмици, децата ще бъдат изложени на повишен риск от болести като холера и диарийни инфекции. Така те ще да бъдат по-уязвими и от заплахата от свлачища и наводнения.

      Още един земен трус с магнитуд 5 по скалата на Рихтер разлюля Непал, съобщи Геоложката служба на САЩ. Епицентърът му се намирал на 93 км северозападно от столицата Катманду, на дълбочина 10 км. Трусът е усетен в 11.20 ч. местно време. Засега не са получени съобщения за пострадали и разрушения.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ