петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ХИЛЯДИ НА ПРОТЕСТ В БАЛТИМОР

      Над 3 000 души излязоха по улиците на Балтимор, щата Мериленд, за да участват в „митинг на победата“. Хората за пореден път се обявиха срещу полицейското насилие, държейки лозунги, на които е изписано „Няма правосъдие – няма мир!“. Акцията премина мирно под съпровода на духова музика и танци.

      В петък шестимата полицаи, обвинени за смъртта на младия чернокож Фреди Грей, заради когото целият щат се вдигна на протест бяха задържани. Малко по-късно обаче, те бяха пуснати срещу гаранция от 250 000 до 300 000 долара. Очаква се на 27 май те да бъдат изправени пред съда.
      Припомняме, че вчера президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е изключително важно да се установи истината за смъртта на Фреди Грей. Той заяви, че правосъдието трябва да се произнесе, скоро след съобщението, че шестима полицаи ще бъдат съдени за убийство по непредпазливост. Обама уточни, че още не се е запознал с предявените обвинения и подчерта, че не иска да коментира текущо разследване, но изтъкна, че трябва да се хвърли цялата светлина върху случилото се.
      Преди по-малко от седмица щатът Мериленд мобилизира хиляди полицаи и войници от Националната гвардия за възстановяване на реда в Балтимор. Обявено беше извънредно положение.
      В сблъсците бяха ранени 15 полицаи, задържани бяха 27 души, повечето от демонстрантите са били ученици, излезли от училище, съобщи полицията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ