сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      БЕЗРАБОТНИ БЕЗ ПРАВО НА ПАРИ ОТ НОИ

          Рекорден растеж при безработните, регистрирани в бюрата по труда, които нямат право на парични обезщетения, се наблюдава в последната една година. Причината за това е, че те не са се осигурявали поне девет последователни от последните 15 месеца.  Средната месечна сума и тавана на обезщетението са се увеличили, според данни от НОИ.
          Към февруари тази година  73% от всички, които са регистрирани в Агенцията по заетостта нямат право да взимат пари от НОИ за безработица. Те са се увеличили значително – от февруари миналата година, когато официално безработицата е била по-висока. Без право да получават обезщетение са били 66 на сто от регистрираните. За сравнение – през 2013 г. са били 67%.
          От НОИ обясниха, че не виждат тенденция в данните, тъй като разликата в броя не е съществена. Не е ясно на какво се дължи увеличението – дали на хора, които са излезли от програми, дали на активиране на неактивни хора.
      Средното обезщетение за безработица също се е увеличило за една година с 40 лв.  В първия месец от тази година средното обезщетение е било по-ниско – близо 296 лева. Най-много безработни, които получават пари от НОИ, живеят месечно с до 150 лв. Това са близо 27 хиляди души.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ