събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      СТРЕЛЯХА СРЕЩУ ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРИ НА МОХАМЕД

      Атака срещу изложба на карикатури на пророка Мохамед в Тексас. Двама мъже са открили стрелба пред сграда в град Гарланд, където е трябвало да се проведе изложбата. При престрелка с полицията, двамата нападатели са били убити, предаде Си Ен Ен. Охранителят на сградата е бил ранен, но няма опасност за живота му. Отговорност за нападението поеха симпатизанти на джихадистката групировка „Ислямска държава“.
      Конкурсът за най-добра карикатура на пророка Мохамед е бил охраняван от 40 тежковъоръжени полицаи. По време на стрелбата са изпратени и бойци от специалните части. От мястото на инцидента са били евакуирани десетки души.
      Домакин на изложбата е организацията „Американски инициативи в защита на свободата“, а паричната награда за победителя възлиза на 10 хиляди долара. Целта на мероприятието е била да се защити свободата на словото. Освен това конкурсът идва и в отговор на насилието, което рисунките на Мохамед предизвиква.
      Сред гостите на събитието е бил и холандският политик Герт Вилдерс, който заяви, че е шокиран от стрелбата и оприличи нападението като „посегателство срещу свободата на словото“.
      Карикатурите на пророка Мохамед са смятани за богохулство от мюсюлманите и към момента са станали повод за много терористични атаки по света.
      Припомняме, че през януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо“, заради публикациите на карикатури на Мохамед.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ