неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

      На днешната дата честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. У нас той се чества от създаването на българската армия. Княз Александър Батенберг издава с указ от 1 януари 1880 година отличие за успехи на бойното поле – орден „За храброст“. Празникът се чества дори и по време на войните с отслужване на панихида и молебен за живите.
      През 1946 г. традицията в честването на празника е прекъсната. През 1993 г. обаче тя се възобновява с постановление на Министерския съвет, с което датата 6 май е обявена за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.
      Сутринта празникът започна с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, който беше отслужен Негово светейшество партиарх Неофит. Той отправи молитва към Бога да помага на българските воини, а знамената бяха поръсени със светена вода.
      Чествания продължиха на площад „Княз Александър I” с проверка на войсковите части от върховен главнокомандващ на Българската армия – президентът на България Росен Плевнелиев и завършиха с традиционния военен парад. Хиляди граждани се бяха събрали, за да наблюдават празничното шествие.
      Тази година участие в парада взеха близо 1 000 военнослужещи, но за разлика от миналата година – военна техника нямаше. Специално обръщение направи държавният глава Росен Плевнелиев.
      Парадът завърши с изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър.
      В 12:00 часа пред сградата на президентството беше извършена и тържествена смяна на караула.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ