петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПРОТЕСТИТЕ В МАКЕДОНИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ

      Втора поредна вечер протестите в Македония продължават. Няколко хиляди души се събраха снощи по улиците на столицата Скопие, във втория по големина град в страната-Битоля и в Прилеп, с искане за оставката на премиера Никола Груевски. Политикът е обвинен в опит да прикрие смъртта на 22-годишния Мартин Нешковски, убит от полицията по време на празненствата след изборите от 2011 г.
      Демонстрациите преминаха сравнително спокойно и под тежка охрана, която не позволи протестиращите да достигнат до сградата на правителството, поради което шествието се отправи към парламента. Според македонските медии единственият инцидент е дело на група провокатори, които нападнали журналисти. Сред участниците в протеста беше и почти цялото ръководство на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония.
      Припомняме, че около 2000 демонстранти протестираха във вторник пред сградата на правителството в Скопие. Протестът прерасна в безредици и хората бяха разгонени със сълзотворен газ, като 30 души бяха арестувани.
      До сблъсъци се стигна след като в началото на седмицата се появиха аудиозаписи от опозиционния лидер Зоран Заев, на които се чува хора да обсъждат как да прикрият смъртта на Нешковски. Предполага се, че гласовете са на премиера Никола Груевски, министъра на вътрешните работи, началника на разузнаването и други официални представители. Според Зоран Заев те са опитали да скрият, че убийството е било извършено от полицай по време на служба.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ