четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ДА НИ СЛЕДЯТ ПО ТЕЛЕФОНА И В ИНТЕРНЕТ?

          Прокуратурата и службите искат да следят телефонния трафик и  комуникацията ни в интернет, без да мотивират заявленията си пред съда. 35,9 % от случаите  получават откази, показва справка на Софийския районен съд, цитирана от вестник „Сега“. Там най-често постъпват искания по Закона за електронните съобщения.
          Всяко пето искане на прокуратурата е без основание. 40 % от заявленията на спецслужбите са отхвърляни, заради различни нарушения. В статията се отбелязва, че следенето на трафичните данни нарушава личната свобода, проследява се и се разпознава източника на връзката, датата и часа, както и продължителността й, ползваното устройство от потребителя и крайната клетка.
          В заявлението най-често не се посочва кой е потребителят на телефонната и интернет услугата. Така не може да стане ясно за магистратите кой ще бъде обект на следене.
          От април 2014 г. до март тази година, прокуратурата имаше достъп до данните на трафик на гражданите, без това да минава през съда, а само като се предостави искане към доставчиците и мобилните оператори. За специалните служби обаче разрешението за следене остана в сила.
          След промените в Закона за електронните съобщения обаче, съдебното разрешение е задължително за всички.
      От справката става ясно, че в периода от 31 март до 4 май специалните служби са поискали 138 пъти достъп до интернет и телефонни разпечатки. От прокуратурата са направени 57 искания за подслушване, като при тях има 18 отказа, или общо 20%.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ