сряда, 25.09.24
24.8 C
София
27 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      КАТ ЗАПОЧВА АКЦИЯ „АБИТУРИЕНТИ“

      Вероятно става въпрос за несъобразена скорост на водача на пътния автомобил. Това заяви Асен Караджов, инспектор на Националната пътна полиция, в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ по повод тежката катастрофа на територията на с. Яхиновo, където живота си загубиха 5-ма души. По случая тече досъдебно производство. Колегите ще установят причините за инцидента. Най-вероятно става дума за изключително висока скорост, за това съдим по прекършения стълб, който е паднал и е помел пешеходците, обясни той.
      Липсата на опит, самоувереността и еуфорията са причината за подобно тежки пътни инциденти, предизвикани от млади шофьори с книжка от 2-3 месеца. Служителите на пътна полиция в цялата страна постоянно извършват проверки с тези автоматизирани системи за наблюдение на пътя и видеокамерите, допълни още той. Но за съжаление, от миналата година Върховният административен съд отмени електронните фишове.
      Основна роля в изграждането на навиците на младежите на пътя, освен медиите, имат и родителите. Нека те поговорят с младежите при подготовката на техния бал и за безопасното шофиране, призова Караджов.
      За съжаление, има множество сигнали, както при вас, така и на нашата поща за водачи нарушители на закона. Но за да се създаде един акт, трябва да се знае часа, мястото, номера на моторното-превозно средство. Ако този, на когото бъде създаден акт, има някакви възражения, то този казус вече ще се реши в съда, уточни той.
      Клиповете с висока скорост на пътя не са повод за хвалба. Предполагам, че повечето се правят за забавление. Но това може да доведе до много тежки пътни инциденти. За съжаление, младите водачи не осъзнават това, обясни Асен Караджов, инспектор на Националната пътна полиция.
      Със сигурност по-суровите наказания могат да намалят броя на нарушителите на закона. Пътните полицаи постоянно са на улицата. Те анализират, контролират и санкционират нарушителите на пътя. Но за съжаление, човешкият капацитет не е достатъчен. Не можем да поставим полицаи на всеки метър от пътя.
      Организираме традиционната кампания на Пътна полиция, наречена „Абитуриенти‘. Целта ни е да оставим следа в съзнанието на младежите, за да внимават на пътя. За излизащите от прозорците абитуриенти отговорност носят както те самите, така и шофьорът на превозното средство, категоричен беше той.
      По време на баловете ще бъде засилен контролът както по републиканската, така и по общинската пътна мрежа. Създадена е организация за заснемане на автомобилите на пътя. Общините също ще ни съдействат.
      Най-важното е един младеж с 2-3 месеца стаж да кара със съобразена скорост, никога да не употребява алкохол, преди да седне зад волана и да се качва в автомобила поне първоначално с възрастен или опитен шофьор, заяви в заключение той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ